Muutama kommentti Porvoon Talousarvioon 2023
Osallistuin tarkastuslautakuntien jäsenille tarkoitettuun KMPG:n järjestämään arviointiseminaariin, missä kuultiin mm. Etla:n, Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton asiantuntijoiden käsityksiä tulevaisuuden näkymistä
Suomen talous ei kehity lähivuosina kovinkaan nousuvoittoisesti, syynä mm. korkea energian ja polttonesteiden hinta, kiihtynyt inflaatio, korkojen nousu sekä investointien vähyys. Valtion velanotto vain jatkaa kasvamistaan etenkin verrattuna muihin pohjoismaihin. Saatamme hyvinkin nopeasti tulla sen tilanteen eteen, että hyvinvointivaltion perusteita tulee muuttaa!!!
Suomessa tulee väistämättä eteen uudelleenjärjestelyjä eri tehtävien järjestämisvastuista. Tämä koskee niin valtiota, hyvinvointialueita, kuntayhtymiä, kuntia, yksityistä ja kolmannen sektorin toimijoita.
Vuonna 1990 kunnilla oli 265 lakisääteistä tehtävää, vuonna 2012 tehtäviä oli 535 ja vuonna 2019 lakisääteisten tehtävien määrä oli 700 kappaletta. Lakisääteisiä tehtäviä on karsittava ja keskityttävä vain oleellisiin tehtäviin. Nykymenolla kuntien eriytyminen jatkuu.
Kuntaliitosten aika on edessä – silloin ei enää 5 vuoden siirtymäajoista puhuta.
Investointien mitoitus eli osuus menorakenteesta tulee olla kestävässä suhteessa tulevaisuudessa realistisesti oletettavaan tulokehykseen ja velanhoitokykyyn. Investointitalouden suhde käyttötalouteen tulee olla tasapainossa. Investoinnit tulee arvottaa – kannattaako panostaa kymmeniä miljoonia euroja epävarmaan parin kymmenen vuoden päässä mahdollisesti toteutettavaan hankkeeseen vai tulisiko vastaava summa panostaa sellaisiin hankkeisiin, jotka välittömästi parantaisivat kuntalaisten palveluita ja nostaisivat kaupungin palvelutasoa.
Niin valtion kuin kuntien tulisi tehdä taloussuunnitelmansa siten, että niissä valmistaudutaan mahdollisiin kriiseihin tosin sanoen luodaan jo etukäteen puskureita velanoton välttämiseksi kriisitilanteissa. Siksi Porvoon kaupungin tulee jatkaa systemaattisesti sopeuttamisohjelmaansa toimintamenojen pienentämiseksi – aina on mahdollisuus tehostaa ja parantaa toimintoja.
Porvoon lainakanta on ilahduttavasti laskenut vuodesta 2019. Nyt velkarahan hinta eli koronnousut eivät heikennä niin paljon käyttötalouttamme eli resursseja jää itse toimintaan ja sen kehittämiseen. Nyt suunnitelmissa on lisätä mittavan investointisuunnitelman takia velan määrää jopa 150 miljoonaan euroon. Tämä suunta on väärä. Porvoon Perussuomalaiset kehittäisivät Porvoon kaupungin toimintaa vallitsevan ja tulevan epävarmuuden aikana varovaisuuden periaatteella kuntalain mukaisesti mahdollisimman tasapuolisesti kaikki kuntalaiset huomioiden.
Kari Pauloaho